Com funciona l’aerotèrmia?

Com funciona l’aerotèrmia?

L’aerotèrmia és un sistema capaç d’obtenir calor de l’aire exterior, una font d’energia inesgotable, per calefactar i refrigerar el nostre habitatge, i produir aigua calenta per a ús domèstic. Però, com funciona aquesta energia renovable?

A continuació descobriràs el funcionament real d’un sistema d’aerotèrmia.

En primer lloc, hem de saber que l’aerotèrmia és una bomba de calor aire/aigua.

En el mercat hi ha diferents tipus de bombes de calor, i per facilitar-ne l’explicació agafarem un exemple que ens és ben familiar: l’aire condicionat.

Una bomba de calor és, per exemple, el famós Split d’aire condicionat que tots coneixem. En aquest cas, en lloc de ser una bomba de calor aire/aigua, com ho és l’aerotèrmia, l’Split és una bomba de calor aire/aire.

El principi de funcionament de les dues bombes de calor és el mateix.

L’aire condicionat es compon d’una unitat exterior que podem veure habitualment a les façanes d’edificis o a l’exterior de comerços, climatitzador, i d’una unitat interior que introdueix l’aire dins del local comercial o l’habitació.

Alguna vegada has anat caminant pel carrer en ple juliol i has rebut un raig d’aire calent d’una d’aquestes condensadores? Aquest aparell pel qual has passat és la unitat exterior d’un aire condicionat o Split.

Des de dins, quan nosaltres demanem aire fred a l’estança, l’Split dissipa la calor a la unitat exterior i introdueix el fred a la unitat interior, ja que es produeix un intercanvi aire-aire.

Durant l’hivern, l’Split pot funcionar en mode calefacció amb aire calent a la unitat interior i, consegüentment, expulsa un raig d’aire fred a la unitat exterior.

 

L’aerotèrmia funciona igual que un aire condicionat o bomba d’aire-aire.

aerotermia Thermira Bibloc

Tenim una unitat exterior (estèticament és similar a la de l’aire condicionat) i una unitat interior que, en lloc de ser com un Split, serà més semblant a una mena de caldera mural.

Aquesta mena de caldera mural s’anomena Hidrokit i és on transfereix l’energia de l’aire exterior al circuit d’aigua, de manera que la converteix en una bomba de calor aire/aigua. I amb això ja tindríem l’aigua calenta.

Aquesta aigua calenta ara serà impulsada per la bomba i es distribuirà fins al terra radiant, als radiadors, als fancoils i al dipòsit d’aigua calenta, oferint calefacció a l’habitatge i aigua calenta sanitària (ACS) per a dutxes i aixetes.

En cas de ser estiu, es pot demanar refrigeració a tot l’habitatge ja que el sistema passaria a distribuir aigua freda. Aquesta aigua serà impulsada per la bomba al terra refrescant o als fancoils.

Si disposéssim de radiadors, aquest sistema de refrigeració no seria viable, ja que no és possible dissipar el fred.

Si necessitéssim aigua calenta (ACS), canviaria momentàniament el cicle de la bomba a calor.

 

SERVEIS DE L’AEROTÈRMIA

Servicios de aerotermia durante el inviernoServicios de aerotermia durante el verano

 

Quina diferència hi ha entre aerotèrmia i aire condicionat?

El principi de funcionament és molt similar, en tots dos casos aconseguim fred i calor per al nostre habitatge gràcies a la temperatura de l’aire exterior. Però la gran diferència rau en la manera de dissipar la temperatura a l’habitatge.

Amb l’aerotèrmia, dissipem la temperatura mitjançant un circuit d’aigua que va pel terra i escalfa de manera uniforme els espais de baix a dalt, generant una sensació tèrmica molt més agradable. Una sensació de confort total.

Mentre que amb l’aire condicionat o Split, s’acumula l’aire calent o fred en zones puntuals de l’habitatge. Fins i tot es pot acumular al sostre quan hi ha diferents altures.

Però un terra radiant no produeix circulació d’aire, només aigua, i per això no aixeca pols, no modifica la humitat de l’aire i crea un ambient molt més saludable. Amb aquest sistema els rendiments que s’obtenen són millors, perquè s’assoleix i es manté una inèrcia tèrmica a la llar amb un consum més baix. A més, l’aerotèrmia també pot generar aigua calenta per a aixetes i dutxes.

 

Suelo radiante para disfrutar con la aerotermia

 

Val la pena instal·lar un sistema d’aerotèrmia enfront d’un d’aire condicionat?

Un Split d’aire condicionat es pot obtenir a preus molt econòmics, però si parlem d’aerotèrmia les xifres seran més elevades, segons les necessitats d’instal·lació, de les màquines, de l’habitatge, etc.

Per fer una bona comparativa, cal tenir en compte que hem d’incloure el cost del sistema de producció d’aigua calenta sanitària, a més dels aparells d’aire condicionat o Split, en aquest cas, anomenats fancoils.

El plantejament d’una instal·lació d’aerotèrmia és molt senzill: es genera una inversió a llarg termini que es va recuperant a poc a poc amb el consum elèctric que es produeix amb ella, ja que genera quatre vegades més calor útil que un sistema tradicional de calefacció.

Amb l’aerotèrmia no només estalviem, sinó que complim amb una normativa energètica cada vegada més exigent. A més, obtenim més confort mitjançant un sistema d’energia renovable com l’aerotèrmia, que no contamina el medi ambient i ens ajuda a tenir un planeta més sa i sostenible.

Si vols saber més sobre tots els nostres sistemes d’aerotèrmia Thermira, entra a la selecció de productes que ELNUR GABARRON ha preparat per a tu.